Search Day Night
Search

Victor Brauner, pentru prima dată acasă, la Timișoara

Expozitia Victor Brauner Inventii si magie tur ghidat 1
Total
0
Shares

Timișoara se pregătește să devină oficial, de vineri, Capitala Europeană a Culturii. Unul dintre principalele evenimente Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii este expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie”, prima retrospectivă a artistului în țara sa natală, România. Aceasta se deschide oficial publicului de vineri, 17 februarie, iar Haute Culture a fost invitată să o descopere în avanpremieră.

Victor Brauner este un artist despre care s-a vorbit mult prea puțin în România. După 1930, când s-a intalat la Paris, a devenit prieten cu Brâncuși, care l-a inițiat în arta fotografică. S-a împrietenit cu poetul Benjamin Fondane și s-a lăsat influențat de Yves Tanguy, care i-a deschis cercul suprarealiștilor. În 1933 avea prima expoziție la Paris. A revenit pentru scurt timp în România, iar în 1938 s-a întors în capitala Franței. O decizie corectă, pentru că a găsit lumea potrivită care să-l ajute să se facă remarcat în întreaga lume și mai ales să primească recunoașterea pe care o merita pentru viziunea sa artistică atât de complexă. În 1966, anul în care s-a stins din viață, a fost ales pentru a reprezenta Franța la Bienala de la Veneția, unde o sală întreagă i-a fost consacrată.

Expoziția-eveniment de la Timișoara aduce în fața publicului circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente) menite să ofere o imagine de ansamblu asupra creației și vieții lui Victor Brauner. Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centrului Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles și ale altor muzee din România sau din colecții private și din străinătate.

Conferinta de presa Victor Brauner Invetii si magie 1
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă Timișoara până pe 28 mai

„Ne bucurăm că Muzeul Național de Artă din Timișoara găzduiește această primă retrospectivă a lui Victor Brauner în țara sa de origine, reunind, printre altele, aproape patruzeci de lucrări din colecția Muzeului Național de Artă Modernă și documente din colecții de arhivă.

Expozitie Timisoara Victor Brauner Inventii si magie 13

Această expoziție extinde o colaborare cu Timișoara inițiată în 2021 cu expoziția Infra-Noir, cu sprijinul Fundației Art Encounters”, a spus Laurent Le Bon, președintele Centrului Pompidou.

expozitia

Expoziția Victor Brauner: Invenții și magie este un manifest prin excelență, deoarece aduce în atenția publicului din România opera lui Victor Brauner, care a marcat semnificativ evoluția suprarealismului în lume. La propunerea Tillei Rudel, reprezentanta Institutului Francez din România la Timișoara, acest demers comun al instituțiilor publice române și franceze, al altor entități culturale locale și al elitei academice își propune să democratizeze accesul și înțelegerea artei lui Victor Brauner, mai puțin cunoscută în țară sa de origine.”

Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters, co-organizator al expoziției

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 17 – 19 februarie, între orele de vizită ale Muzeului Național de Artă din Timișoara, accesul pentru public fiind gratuit doar pentru aceste zile din cadrul deschiderii sezonului cultural. Ulterior, expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă Timișoara până pe 28 mai.

Expoziția va beneficia de un catalog în limba română și engleză, cuprinzând lucrări academice ale specialiștilor români și străini – Camille Morando, Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaș, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner și fotografii vechi, selectate de curator.

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara, co-organizat de Centrul Pompidou Paris, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.

”Am investit fonduri semnificative în infrastructura culturală de la Muzeul Național de Artă Timișoara și am construit un cadru care să permită continuarea proiectelor de anvergură demarate sub umbrela Capitalei Europene a Culturii” a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș

Total
0
Shares
Constantin Brancusi in atelier

Opere simbol semnate de Constantin Brâncuși, la București de Ziua Națională Constantin Brâncuși

O expoziție aniversară ce reunește opere simbol semnate de Constantin Brâncuși, obiecte personale și experiențe new media „AiBrâncuși”,…

Lasă un răspuns

You May Also Like