Search Day Night
Search

Vacanță pentru a face bine 

vacanta pentru a face bine
Total
0
Shares

Ce face o vacanță să fie de milioane? Locurile, mâncarea, compania sau sentimentul că prin contribuția ta ajuți lumea să fie un loc mai bun? Doctorul Horațiu Vultur a descoperit, de mai bine de nouă ani, că talentul și priceperea sa pot să-l transforme într-un ”înger” pentru cei care nu au acces la medicina modernă. Povestea lui este una din lumea Haute Culture, cu speranță, bine și inspirație și pentru alții.

Pediatrii sunt mereu speciali. Cei mai pricepuți au talentul de a-i face pe copii să uite că sunt la doctor, asta în timp ce-i ajută să se facă bine. Părinții îi văd ca pe ”îngerii” protectori ai copiilor. Copiii îi văd ca pe prietenii care-i întâmpină cu tot felul de obiecte ciudate, dar care-i ajută să se poată juca în continuare. Licențiat ca pediatru al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, format în Institutul Clinic Fundeni ca medic, doctorand și asistent universitar, instalat între timp ca Medic Specialist Pediatrie și Coordonator de Program Național de Sănătate în cadrul Spitalului Judetean de Urgență Giurgiu, unde dezvoltă departamentele de boli rare hematologice, Horațiu Vultur este un personaj care te fascinează de la prima întâlnire.

Zâmbește mult. Chiar și atunci când oboseala este vizibilă. Subiectul voluntariatului pe care îl face în fiecare an îi face plăcere, după cum ise luminează chipul atunci când începe să vorbească.

Dr. Horatiu Vultur in Africa

“Sunt o dovada clară că se poate atinge orice țel prin muncă. Nimic nu este pocnind  din degete! Am învățat necesitatea respectării unor etape firești în viața personală cât și profesională, puterea unor cuvinte chiar și aleatorii, care acum sunt alese cu grijă, provocarea rabdării care se construiește treptat și cu siguranță toată viața.

Trăiesc bucuria unei profesii dorite și aplicate cu bucurie, precum și a unei familii, de la mic la mare, în care includ și prietenii apropiați sufletului. Iubirea nu poartă nume și grade de rudenie.”, mărturisește Dr. Horațiu Vultur la începutul întâlnirii noastre.

A dezvoltat rețeua PedMed, s-a implicat în numeroase proiecte umanitare și de mai mulți ani  activitatea științifică este dublată de participarea anuală în proiecte din Africa și Asia, în calitate de medic voluntar. Are proiecte în Uganda în colaborare cu ONG ADE (Alas de Esperanza – Madrid) și a realizat un amplu studiu medical împreună cu Fundația Ugandeză de Hemofilie, cu rezultate aprobate de forumurile mondiale în domeniu si publicate in reviste de specialitate.

„Oamenii pe care-i întâlnesc sunt plini de emoție și curiozitate, dacă este să vorbim din punct de vedere emoțional și strict al unei vizite la medic.

Din punct de vedere medical, acestia ajung la spital întodeauna în etapele avansate ale unei boli acute sau cronice. Sistemele medicale sunt la început. Consultăm cazuri grave, de multe ori fără speranță, atât prin lipsa medicilor cât și a resurselor medicale sau personale ale familiei”.

În fiecare an, caută să lege mai multe săptămâni în care dispare de pe radarul românesc și se instalează în comunități care au nevoie de doctor și care rar ajung să aibă parte și de unul specializat.

„Nimic nu mai este la fel o dată cu prima călătorie. Percepția valorilor, necesităților și așa ziselor probleme de zi cu zi se transformă și te transformă.

Sunt atât de multe experiențe frumoase, de suflet, care croiesc o altă persoană, însă există și multe întâmplări care modelează un psihic și îl plasează sub o altă toleranță, înțelegere și necesitate de interacțiune sau abordare în viață”

„În Africa conștientizezi că ai absolut tot ce ți-ai fi putut dori vreodată acasă, și poate chiar mai mult”

Dr. Horațiu Vultur

De ce să înlocuiești unele perioade de vacanță cu un voluntariat care-ți testează limitele și te provoacă din toate punctele de vedere?

„Aceste proiecte consider că fac legătura cu realitatea și ancorele reale de păstrare a unei demnități, de comportament adecvat în orice sferă și cu orice nivel posibil al interlocutorului.

Oferă reperul anual ca nu am nevoie de mult material și că impactul unei relații frumoase între oameni asigură toată bunăstarea. Acasă considerăm că nu avem multe, sau chiar nimic. În Africa conștientizezi că ai absolut tot ce ți-ai fi putut dori vreodată acasă, și poate chiar mai mult. Complexul de valori se schimbă”, punctează Dr. Horațiu Vultur.  

Fiecare nouă „vacanță” pentru a face bine este pregătită cu mult timp înainte și este susținută din resurse proprii, dar și cu ajutorul donațiilor.

„Cum revin dintr-o călătorie, procesul de organizare pentru următoarea începe. De obicei sunt 9 – 10 luni de elemente organizatorice care trebuie stabilite.  Sunt colete speciale cu medicamente, produse sanitare, îmbrăcăminte, alimente hiperproteice (n.r. pentru sugari și copii mici cu malnutriție). Deși pare o perioadă rezonabilă, aceste luni uneori par insuficiente luând în calcul complexitatea procedural și toate autorizațiile necesare”.

Pentru a putea face bine, alții se implică și fac să meargă mai departe povestea pediatrului.

„Calitatea de voluntar înseamnă folosirea concediului personal anual și pe lângă acesta concediu fără plată, încât sa acopere perioada proiectelor, care poate atinge cumulat și 3 – 5 luni pe an. Din păcate, în România sistemul medical nu valideaza voluntariatul unui medic ca o activitate medicală continuă.

Cel mai bun ajutor îl reprezintă donația în bani. Cu echivalentul unor cumpărături minime în România, în Uganda, de exemplu, putem achiziționa aceleași produse în cantități si de 20 – 30 de ori mai mari. Utilizarea fondurilor este transparentă pe pedmed.ro. Pe lângă utilizarea țintită în sfera medicală, sumele  sunt distribuite și către ONG-uri care au proiecte concrete de educație sau inginerie socială. Sunt zeci de puțuri și pompe de apă care au apărut astfel în Africa în satele greu accesibile. Un minim confort și pas către sănătatea oamenilor de acolo”, povestește Dr. Horațiu Vultur.

Povestea lui i-a inspirat pe colegi din țară, dar și din comunitatea internațională care vin acum să facă voluntariat alături de românul care-și ia vacanță pentru a face și mai mult bine.

Total
0
Shares
Fiat 850 Sport1 16

Socialistele Orașului, autovehicule reprezentative pentru 1947-1989

Expoziția “Socialistele Orașului” revine la Opera Națională din București în zilele de 7 și 8 octombrie pentru a prezenta…

Lasă un răspuns

You May Also Like