Search Day Night
Search

Talentul Gabrielei Iordache pentru a da aripi Tinerelor Talente

Talentul Gabrielei Iordache pentru a da aripi Tinerelor Talente Concert 2022
Total
0
Shares

Programul național Tinere Talente, proiect derulat de Fundația Regală Margareta a României, prezintă an de an câte o nouă generație de bursieri. Mulți copii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și urmeze talentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. Programul național Tinere Talente a debutat în anul 2009 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică.

De coordonarea acestui program se ocupă Gabriela Iordache, cu care am stat de vorbă pentru a înțelege Tinere Talente, dar și pentru a ne pregăti de Concertul Regal, momentul în care bursierii vor veni în fața publicului./

Gabriela Iordache si soprana Diana Alexe la Concertul Regal caritabil 2022
Gabriela Iordache și soprana Diana Alexe, Concertul Regal caritabil 2022

Ce înseamnă Concertul Regal pentru Gabriela Iordache?

Concertul Regal caritabil este un eveniment de fundraising de amploare al Fundației Regale Margareta a României, la care iau parte cu bucurie de fiecare dată, nu doar pentru că este momentul în care strângem fonduri pentru susținerea unei noi serii de tineri artiști, ci și pentru că pe scenă sunt prezenți bursieri și alumni, în calitate de membri ai Orchestrei sau chiar în calitate de soliști, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Concertul Regal reprezintă și un bilanț pentru programul Tinere Talente, un moment în care putem să arătăm publicului, susținătorilor și sponsorilor rezultatele investiției lor, îi facem părtași la parcursul excepțional și evoluția tinerilor artiști susținuți de-a lungul anilor.

Cum a evoluat programul în cei 15 ani de când vă ocupați de Tinere Talente?

Programul Tinere Talente a evoluat organic, astfel că, pe parcursul anilor, ni s-au alăturat artiști valoroși în calitate de mentori, am identificat continuu noi modalități de promovare ale tinerilor artiști în spații neconvenționale, dar și în spații clasice dedicate artelor.  Am inițiat parteneriate cu instituții culturale care s-au alăturat efortului nostru de susținere a tinerilor, de promovare a artei și talentului lor.

Orchestra Fundației Regale Margareta a României, înființată împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, masterclass-ul de muzică de cameră susținut de prof. univ. Verona Maier, aflat la cea de a 3-a  ediție,  masterclass-urile de canto susținute de tenorii Vasile Moldoveanu sau de Teodor Ilincăi, sunt câteva dintre realizări.

Multe dintre evenimentele artistice au devenit anuale, precum seria de concerte și expoziții sub denumirea Identități, desfășurată, timp de 8 ani, la Elite Art Gallery, stagiunea de concerte la Casa Artelor ”Dinu Lipatti”,  expoziția Jurnal de viață expusă la Casa Filipescu Cesianu, aflată anul acesta la a 3-a ediție și expoziția Pasiunile membrilor familiei regale, deja la a 2-a ediție, inițiate cu sprijinul extraordinar al mentorilor Carmen Apetrei și Ileana Dana Marinescu.

Cum au fost aleși bursierii Tinere Talente 2023 și în ce a constat sprijinul pentru ei?

Selecția de anul acesta a fost dificilă, la fel ca și cele anterioare, având în vedere numărul mare de candidați, dar și valoarea artistică foarte ridicată a acestora. Juriul, format din muzicieni și artiști vizuali, a avut sarcina delicată de a selecta pe cei mai talentați tineri în baza portofoliului artistic și a interpretării, iar echipa de proiect a realizat evaluarea din punct de vedere social.

Sprijinul pentru cei 30 de tineri, 15 dintre ei la muzică și alți 15 la arte vizuale, este structurat pe trei componente: financiar, fiecare bursier primind 2000 euro, promovare și mentorat. Astfel, tinerii au ocazia să își realizeze obiectivele din punct de vedere profesional, să expună lucrări, să participe la concerte și recitaluri, să cunoască artiști valoroși de la care învață, iar la final de august iau parte la Tabăra de creație interdisciplinară, desfășurată în acest an la Blacic, pe domeniul unde se află Castelul Reginei Maria.

Urmează apoi un masterclass susținut de violonistul Rafael Butaru, alte 2 expoziții, iar în luna noiembrie va avea loc Gala Tinere Talente, la Teatrul Național din București.

Cum sunt aleși mentorii și cât de important este rolul lor în susținerea talentelor care au nevoie de îndrumare și ajutor la început de drum?

De-a lungul timpului, foarte mulți artiști s-au alăturat programului Tinere Talente ca membri în juriul de selecție și ca mentori. Este o alăturare naturală, aleg să rămână aproape de noi artiștii cu care împărtășim aceleași credințe, care cred în importanța susținerii valorilor autentice și a îndrumării tinerilor în împlinirea destinului lor artistic.

Mentorii își dedică puținul timp liber acestui scop, dar, mai ales, oferă, îndrumă și ghidează, deschid uși, creează oportunități noi de învățare și de promovare pentru acești tineri. Prezența mentorilor în juriul care selectează viitorii bursieri reprezintă primul pas în colaborarea dintre noi: echipă – mentori – tineri artiști. Mentorii îi recomandă către Orchestre, le sugerează proiecte artistice, îi acompaniază și îi însoțesc în anevoiosul drum pe care îl aleg acești tineri.

Asocierea dintre un artist consacrat și un tânăr aflat la începutul drumului este un vot de încredere, este o confirmare a valorii, este o cărămidă pusă la temelie, care contribuie la construirea stimei și încrederii în sine. Este foarte important ca  tinerii să aibă modele valoroase, să fie ghidați și îndrumați, în mod obiectiv, nepărtinitor și autentic.

Concertul Regal 2023

Cum se pregătesc bursierii pentru întâlnirea cu publicul de la Concertul Regal?

O parte dintre tinerii bursieri muzicieni fac parte din Orchestra Română de Tineret, care este invitată la Concertul Regal caritabil din acest an. Ei sunt acum în stagii de pregătire ale concertelor care urmează, concerte desfășurate în cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu”.

Concertul Regal de anul acesta este un concert al tinereții și al talentului, susținut de Orchestra Română de Tineret sub bagheta excepționalului dirijor Gabriel Bebeșelea, mentor și prieten al programului Tinere Talente.

Iar bucuria și mândria noastră este că, și în 2023, unul dintre soliștii Concertului Regal, pe scena Ateneului Român din 25 octombrie, este chiar un bursier al programului Tinere Talente în anii 2015 și 2016 – mezzosoprana Martiniana Antonie, o voce excepțională, care se impune, încet și sigur, pe scenele teatrelor muzicale din Germania, Italia, Franța. Partenerul său de scenă este talentatul tenor Ioan Hotea, prezent pe cele mai importante scene lirice ale lumii, care, la începutul carierei, a fost unul dintre participanții la masterclass-ul susținut de către Maestrul Vasile Moldoveanu.

Artiștii vizuali vor fi și ei prezenți prin expoziția deschisă în foaierul Ateneului Român, pe 25 octombrie, expoziție pe care o pregătim în Tabăra de creație de la Balcic.

Cum simțiți că v-a schimbat programul Tinere Talente de când vă ocupați de el?

Programul, activitățile, tinerii bursieri cu care colaborez fac parte din viața mea profesională într-un mod absolut firesc, îmi aduc bucurie, satisfacția că pot să contribui și eu, chiar dacă într-o proporție mică, la devenirea lor ca oameni, ca artiști. Întâlnirile cu Oamenii din acest program este unul din marile beneficii ale mele, m-au schimbat și m-au bucurat deopotrivă, m-au făcut să cresc, să cunosc, să înțeleg și să învăț lucruri pe care nu le găsești într-o carte sau la un curs. Am cunoscut oameni a căror viață și carieră sunt de poveste, cu povești de viață uimitoare, inspiraționale,  oameni de o valoare extraordinară, cu o înțelepciune, bunătate, modestie și simplitate cum nu știu unde poți întâlni într-o singură viață.  

Am crescut cu bucurie acest program ca pe un copil. Chiar era copilul meu înainte să apară pe lume Tudor, copilul meu.  Mi-am dedicat și îmi dedic timpul, energia, imaginația și creativitatea să aduc mereu ceva nou care să îi ajute pe tineri, să facă diferența pentru ei. Iubesc acest program și mă străduiesc să îl fac să crească frumos în continuare. 

Toate astea mă fac să simt ca jobul este pasiunea mea și nu vreau să sune ca un clișeu, dar, de când am primit spre coordonare acest proiect, eu, ca profesionist, simt că am primit o șansă fantastică să fac ceea ce mă împlinește, să am în jurul meu tineri frumoși și talentați, să învăț zilnic de la ei și din întâlnirile cu ei. 

Cum percepeți tinerii artiști de azi față de cum se prezentau cei care veneau în acest program în urmă cu zece ani?

În ultimii ani constat că la selecție se prezintă tineri extaordinar de talentați, tineri care știu și cunosc ce  traseu artistic vor să urmeze. Unii dintre ei sunt foarte determinați și știu ce  doresc, alții sunt încă în etapa de descoperire. Am constatat cu bucurie, chiar în ultimii 2 ani, că, pe lângă dezvoltarea artistică, tinerii sunt preocupați și de dezvoltraea altor tipuri de abilități, precum de management de proiect, de antreprenoriat, au inițiative individuale sau se asociază cu colegi din școală sau chiar din bursă. Sunt bucuroasă de fiecare dată când un bursier îmi cere ajutorul, adresează întrebări de cum să își poată materializa proiectul, mă roagă să îl pun în legătură cu oameni care ar putea să îl ajute sau să îi ofer un feedback pe o cerere de finanțare pe care o scrie timid către un potențial sponsor, iar lucrurile acestea se întâmplă din ce în ce mai des.

Majestatea Sa Margareta Expozitie bursieri la Concert Regal 2022

Ați urmărit evoluția artiștilor alături de care ați lucrat? Care sunt poveștile de succes din programul Tinere Talente cu care se mândrește FRMR, dar și dvs personal?

Au fost susținute până în prezent, prin intermediul programului Tinere Talente, peste 400 de burse pentru tineri talentați. Cu o parte dintre acești tineri mă întâlnesc în mod constant, îi văd la concerte ca membri ai Orchestrelor, în galerii, pe coperte ale cărților pe care le ilustrează, colaborez cu ei, îi invit să fie model pentru colegii lor mai tineri. Le urmărim evoluția, ne ajută să știm dacă intervenția și sprijinul nostru este benefic pentru ei, ne ajută să identificăm noi strategii și noi modalități de lucru, ne ajută să ne îmbunătățim și diversificăm demersurile și activitățile.

Fiecare tânăr artist susținut prin programul Tinere Talente, care își continuă drumul artistic și nu îl abandonează, constrâns de condițiile financiare și sociale, este un motiv de mândrie pentru Fundația Regală Margareta a României. Întâlnim frecvent numele acestor tineri, atât pe scenele Teatrelor și Filarmonicilor, cât și în galerii, pe coperta cărților, în prezentări și festivaluri de modă. Povești de succes sunt multe și nu aș avea spațiu și timp aici să le menționez, dar, voi menționa câteva nume ale bursierilor programului, nume cunsoscute deja în lumea muzicii: violoncelistul Andrei Ioniță, soprana Diana Alexe, tenorul George Vîrban, dirijorul Alexandru Mija, mezzosoprana Martiniana Antonie, mezzosoprana Cosmina Stancu, pianistul Mihai Ritivoiu, violonceliștii Cosntantin Borodin, Izabela Ghergu, Cornelius Zirbo, painistul Cadmiel Botac, flautista Anca Cristescu și lista poate continua.

Dintre tinerii artiști vizuali susținuți de-a lungul timpului de Fundația Regală, ne bucurăm să știm că mulți dintre ei au în prezent o carieră în domenii artistice diverse: grafică – Alina Marinescu, Theodor Grigoraș, Georgeta Gherghinoiu, Ionuț Anghel, design vestimentar – Ionuț Piscureanu, Elenis Sima, scenografie – Ștefana Chelaru, ilustrație de carte – Ana Maria Lemnaru, sculptură – Mihai Glodeanu, etc.

Cum poate fi susținut programul Tinere Talente?

Prin proiectul Tinere Talente ne dorim promovarea valorilor autentice. Acest program este o investiție în viitorul cultural al României, dar și o investiție de suflet în visele tinerilor, ajutându-i să se dezvolte și să își împlinească potențialul.

Tinere Talente este susținut în proporție de 90% prin sponsorizări din partea companiilor care aleg să aloce resurse generoase. Suntem sprijiniți de companii și firme care au înțeles cât de importantă este arta și susținerea tinerilor artiști, precum Kaufland România, Kultho, Oskar, Enayati Group, Dedeman, PEPCO România, Ferrero Romania, PSC Group, Casa Siqua și multe alte companii.

Oamenii care cumpără bilete pentru a lua parte la seara de gală a Concertului Regal caritabil, susțin tinerii artiști talentați, dar fără posibilități materiale. Biletele pot fi achiziționate pe website-ul eventim.ro.

Sunt și donatori care se implică în sprijinirea burselor Tinere Talente, prin donații cu ocazia Concertului Regal caritabil sau prin donație lunară de 4 Euro prin SMS cu textul ARTĂ la 8864.

Sunt alături de noi în proiect, cu un sprijin constant și prețios, și partenerii instituționali – Filarmonica “George Enescu” din București, Muzeul Municipiului București, Universitatea Națională de Arte București, Opera Națională Română, Universitatea Națională de Muzică București, Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Elite Art Gallery București, Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București.

Cu o imensă dedicare din partea echipei noastre, cu susținere o financiară constantă din partea companiilor și cu rezultatele bursierilor, programul Tinere Talente a devenit Cel Mai Bun Proiect de Artă și Cultură din România, fiind laureat la Gala Societății Civile din 2013, 2015, 2017 și 2022.

Fiecare contribuție este importantă și le suntem recunoscători tuturor pentru generozitate.

Total
0
Shares
L1000669

Cătălin Ceaușoglu, scriitorul ale cărui povești nu se termină bine pentru toată lumea

Până să se dedice literaturii, Cătălin Ceaușoglu a scris coduri și algoritmi informatici. Prozele lui scurte „care nu…

Lasă un răspuns

You May Also Like