Search Day Night
Search

Sache, povestea cățelului care a numit o fundație și spitalul social dedicat animalelor și oamenilor

Sache, povestea cățelului care a numit o fundație și spitalul social dedicat animalelor și oamenilor
Total
0
Shares

În studenție, Laura Fincu a fost „fata cu cățeii.” Ea a pus bazele fundației Sache și astăzi, după 16 ani de la întâlnirea cu Sache, s-a dedicat antreprenoriatului social și construiește un spital veterinar.

Laura era studentă la SNSPA când, în 2008, l-a cunoscut pe Sache, cățelul care avea să ofere, mai târziu, numele asociației. Pe atunci, ea locuia într-un cămin din curtea unui liceu din Băneasa. Era o noapte rece și ploioasă, juca Șeptică cu alți colegi când un urlet i-a făcut de toți să tresară. 

În acea perioadă, foarte mulți câini obișnuiau să caute adăpost, mâncare și iubire pe lângă locuințele oamenilor. Venind din Bacău, pentru Laura era o normalitate. 

Acel strigăt i-a scos afară pe tineri. Un coleg de facultate a luat un pui de cățel și l-a aruncat cu brutalitate. Acesta a căzut direct pe asfalt, iar impactul i-a rupt, literalmente, fiecare os din corp.

Laura și colegii cu care juca cărți au luat cățelul și l-au dus la Ortovet, unde l-au cunoscut pe doctorul Gaiță. Acesta i-a salvat viața cățelului, doar că l-a îmbrăcat complet într-un ghips care a trebuit să fie „purtat” aproape șapte luni.

Cea care și-a asumat responsabilitatea de a-l îngriji în tot acest timp a fost Laura. Fiind îndrăgit de restul studenților, acesta a fost botezat Sache, după un personaj din animația japoneză Naruto.

Sache a fost reabilitat și pus înapoi în teritoriu, dar, mai mult decât atât, el a fost factorul care a transformat „o mână” de studenți într-o comunitate care a început să se ocupe de sterilizarea câinilor și îngrijirea lor.

Sache, povestea cățelului care a numit o fundație și spitalul social dedicat animalelor și oamenilor

Andrei, studentul de la Administrație Publică

În acea perioadă, Laura l-a cunoscut pe Andrei, un coleg de la Administrație Publică cu care a început o frumoasă poveste de Viață la care încă se gândește zâmbind.

După ce au terminat studiile, cei doi s-au mutat împreună și au luat cu ei și cățeii pe care-i salvaseră. 

Din 2010, în orice loc din București am trăit, ne-am dorit „să-l curățăm”, adică să sterilizăm cățeii, să-i oferim spre adopție.

Văzându-i dedicarea și dragostea pe care o purta față de animale, dar și pentru că studiase Administrație Publică, Andrei a fost cel care a încurajat-o pe Laura să se dedice antreprenoriatului social.

În acea perioadă, ea visa să facă publicitate și reclame pentru firme de care nu avea absolut niciun atașament. Totuși, faptul că a crezut atât de mult în ea, a convins-o pe Laura să ofere o șansă acestei activități.

Astfel, în 2013, o persoană din Elveția a adoptat prin ei o cățelușă de care s-a îndrăgostit iremediabil și, fiindcă i-a plăcut atât de mult de ei ca și cuplu, a făcut o donație de 14.000 de euro.

Fericiți și plini de entuziasm, Laura și Andrei, care trăiau atunci în Bucureștii Noi, s-au urcat în mașină și au oprit în fața primul teren care avea afișat pe gard semnul „De vânzare!”

Am cumpărat o bucată mică de teren la Tărtășești și am instalat primele țarcuri pentru căței.

Cum se desfășoară o campanie de sterilizare

Cei doi au căutat sprijin în zonă. Își doreau să înceapă o campanie de sterilizare, dar medicii nu au dorit să se implice. Astfel au construit propriul lor cabinet veterinar.

Clădirea de aproximativ 40 de metri pătrați a fost ridicată, la mână, de Andrei și de tatăl lui. Laura nu poate uita de șanțul imens din mijlocul terenului și de cât de intensă a fost munca din acea perioadă. 

Au găsit și un doctor veterinar foarte bun, strălucit, fără de care Sache nu ar fi fost niciodată ceea ce este astăzi – Marius Nicu, care a fost dispus să renunțe la ceea ce făcea și să se dedice cabinetului social și, în 2016, au deschis cabinetul publicului.

Sache, povestea cățelului care a numit o fundație și spitalul social dedicat animalelor și oamenilor

În septembrie 2017, Laura și Andrei, alături de alte două persoane, au pus în desfășurare prima lor campanie de sterilizări. A fost nevoie de un organizator, de un rescuer local care să cunoască oamenii și să-i implice în campanie, care să promoveze activitatea și, mai mult decât atât, a fost nevoie de un cabinet pe roți, fiindcă cel mai important era să te deplasezi.

Știau dinainte câte animale urmau să fie sterilizate. Spre exemplu, într-un weekend, aproximativ 200 de animale treceau prin intervenție. Laura își amintește că nevoia era și încă este atât de mare încât nu s-au chinuit să atragă oamenii. 

Un alt aspect esențial într-o campanie de sterilizări sunt fondurile. Fiecare asociație are nevoie de sponsori care să acopere costurile resurselor materiale și umane.

Este un fel de medicină de tranșee. Nu trebuie să faci rabat la calitate sau materiale, dar trebuie să îți adaptezi ritmul, structura, absolut tot.

La scurt timp de la prima lor campanie, în noiembrie, Andrei a suferit un infarct. Fiind tânăr și sănătos, sistemul de ambulanță nu a trimis o echipă competentă, ci un voluntar și un asistent care nu au știut să pună diagnosticul corect, deci nu a primit tratamentul necesar.

Când, în sfârșit, și-au dat seama despre ce este vorba și au chemat echipajul care i-a repornit inima lui Andrei, pentru creier deja era mult prea târziu.

Țin să-i spun povestea pentru că el a început Sache, i-a creat un drum. Deși nu sunt o persoană spirituală, a fost imposibil să ignor magia și norocul din jurul fundației după dispariția lui. Andrei și-a dorit să fie util mai presus de orice și viața lui a însemnat și continuă să însemne enorm pentru noi. 

Sache, Întreprinderea Socială Acreditată care ajută animale și oameni

În România, activitatea medicală veterinară poate fi practicată doar de un S.R.L. După ce a pus bazele firmei, Laura a fondat și asociația, care să o susțină. 

Cu toate acestea, își dorea o soluție prin care să poate sublinia că Sache este o întreprindere socială, astfel, destul de ușor, a ajuns la conceptul de Întreprindere Socială Acreditată. Serviciile pe care le oferă au prețuri mici și sunt obligați să își reinvestească 90% din profit.

De opt ani reușim să desfășurăm această activitate.

Sache a evoluat. În timp, Laura și-a dorit să creeze o echipă de oameni competenți, buni și inimoși. Fiecare persoană implicată în Sache – cabinet, ONG are o poveste impresionantă și grea de viață, dar, cumva, au reușit să transforme toată suferința prin care au trecut în energie.

Sache, povestea cățelului care a numit o fundație și spitalul social dedicat animalelor și oamenilor

Atât de mult a început să-i placă oamenii care s-au apropiat de Sache încât Laura a început să viseze la mai mult.

În 2020 s-a născut ideea de a pune bazele unui spital veterinar social care va fi amplasat chiar lângă cabinetul construit de Andrei și de tatăl lui. Laura a mai achiziționat încă 2000 de metri pătrați și, alături de întreaga echipă, a ridicat scheletul spitalului.

Urmează să treacă la construcția interiorului, unde prețurile materialelor variază de la o lună la alta.

Preconizăm că atunci când vom avea toate fondurile necesare, adică aproximativ 70.000 de euro, spitalul poate fi gata într-o lună, o lună și jumătate.

Mai mult, Sache a legat parteneriate cu fundații internaționale mari precum Human Society International, Greater Good Charities, The Marching Trust din SUA și nu numai. Fiecare își dorește să vină în ajutor cu expertiză, cu resursă umană și cu implicare directă în partea de activități de training. 

Centrul de Pregatire 2

Într-un astfel de domeniu, absolut orice ajutor contează. Oamenii care doresc să se implice o pot face prin donații (2 EURO lunar prin textul VET la 8845), cea mai simplă formă, dar și prin voluntariat, prin promovarea cauzei, prin poze, evenimente și prin simplul fapt de a vorbi, chiar și offline, despre misiunea unei astfel de fundații. 

Proiectul are obiectivul să ofere un management integrat al animalelor de companie și să inspire autoritățile și alte cabinete să se alăture acestui demers de medicina socială veterinară. Este primul spital de acest fel din țară și nevoia este imensă. Zeci de cazuri grave își fac zilnic apariția, ca o consecință firească a modului în care se face managementul animalelor de companie. Fără educație și sterilizare în masă, acest flux de animale continuă să crească. Fără o soluție oferită de stat prin care oamenii să poată trata gratuit aceste animale, societatea este condamnată să asiste permanent la traume.

Cred că planurile noastre pe termen lung sunt mărețe, dar și posibile.

Total
0
Shares
1080x1920 e1722588136858

my Geisha și UNTOLD lansează UNSEEN, un nou extract de parfum în ediție limitată

my Geisha, compania care produce parfumuri și produse cosmetice, lansează UNSEEN, un nou extract de parfum, în colaborare…

Lasă un răspuns

You May Also Like