Search Day Night
Search

„Neue Malerei: Cultural Cubism”: pictura lui Picasso reinterpretată prin machiaj și pictură fotorealistă

Christian Jankowski Picasso Guernica
Total
0
Shares

Galeria Suprainfinit găzduiește o expoziție care are în centru lucrarea de mari dimensiuni Neue Malerei–Picasso I, o reinterpretare inspirată din faimoasa Guernica. Expoziția este sincronizată cu Efectul Picasso de la Muzeul de Artă Recentă din București, după o perioadă considerabilă în care lucrările lui Picasso nu au mai fost expuse în România.

Când am ajuns, sâmbătă după-amiază, la galeria Suprainfinit de pe strada Mântuleasa, mi-a fost imposibil să nu remarc, din vitrină, reinterpretarea tabloului Guernica, care păstrează dimensiunile originalului, adică 349 x 777 cm.

Fiind prima persoană care a pășit pragul galeriei la scurt timp după ce a început vernisajul Neue Malerei (New paintings): Cultural Cubism, care prezintă a treia serie de picturi conceptuale ale artistului german Christian Jankowski, am fost întâmpinată de un tur oarecum privat.

Artistul din umbră

Christian Jankowski

Christian Jankowski este un artist multimedia de 55 de ani, care lucrează în mare parte cu video, instalații și fotografie. Trăiește și lucrează la Berlin și New York.

Lucrările lui folosesc tehnici din arta video, fotografie și performance, incluzând deseori și alte medii precum pictura, sculptura și desenul, fiind concepute într-un schimb continuu cu formatele utilizate de mass media și cu mecanismele prin care sunt produse.

Jankowski inițiază colaborări între arta contemporană vizuală și alte domenii, precum religia, business-ul, politica și industria divertismentului.

Lucrările lui Jankowski au apărut în numeroase expoziții de grup, cum ar fi TICKET TO THE FUTURE cu Joseph Beuys, Katinka Bock, Jon Rafman în 2022; Bangkok Art Biennale în 2020; After Leaving | Before Arriving, Kaunas Biennial, Kaunas, Lituania în 2019; KNOCK KNOCK, South London Gallery, London. Expozițiile personale includ: Travelling Artist, Tubingen, Germania, 2022; Sender and Receiver, Fluentum Berlin, 2020; Weather Flag, josegarcia, Mexic, 2020; Floating World, KCUA, Coreea de Sud, 2018.În 2016, Jankowski a curatoriat cea de-a unsprezecea ediție Manifesta din Zurich, devenind primul artist care ocupă acest rol.

Încă din pandemie, Jankowski a început un soi de căutare a reinterpretărilor lui Picasso prin gesturi, mimică, costume, decor și machiaj. A făcut o selecție a acestor fotografii descoperite în mediul online, apoi a contactat un pictor japonez specializat în fotorealism, cu scopul de a aduce la viață pozele.

Mi-a plăcut mult jocul lui Christian Jankowski de a păstra dimensiunea originală a pânzei lui Picasso, pe care se suprapune imaginea la dimensiunile proprii. Din acest motiv, dacă analizezi tablourile din cadrul Neue Malerei, poți sesiza faptul că ele par incomplete.

Mai mult decât modă

Vizual expozitie min

Pe lângă impresionanta Guernica, am fost cucerită total de o reinterpretare a unei fotografii din cadrul show-ului de modă Viktor & Rolf, brandul olandez care a realizat o colecție haute couture cu piese albe, sculpturale, realizate din trăsături faciale cubiste.

„The Performance of Sculptures”, de Viktor & Rolf a fost prezentată în 2016 la „Palais de Tokyo” din Paris, în timpul Paris Haute Couture Week.

Fiecare articol de îmbrăcăminte a fost realizat în întregime dintr-un piqué tehnic alb, un material de bumbac țesut cu nervuri fine.

„Expoziția Neue Malerei: Cultural Cubism a artistului Christian Jankowski schimbă perspectiva dominantă asupra „maestrului” prin prezentarea unor tableaux vivants puternice și emancipatoare ale femeilor. Personajele feminine care apar în lucrările lui Jankowski invită privitorii într-un proces activ de comunicare în detrimentul  contemplației pasive. De asemenea, consider că o astfel de expoziție, în care regăsim o constelație de pictură, performance, fotografie, are potențialul de a extinde creativitatea producției artistice în București, unde disciplinele artistice și non-artistice (în special: sociologia, antropologia, cinema, filosofia, psihologia) sunt încă foarte separate”.

explică Cristina Vasilescu, Director Artistic SUPRAINFINIT Gallery

La 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso, show-ul de la SUPRAINFINIT este bine sincronizat cu mult așteptata expoziție „The Picasso Effect” de la Muzeul de Artă Recentă din București, care are loc după o perioadă considerabilă în care lucrările lui Picasso nu au mai fost expuse în România, mai exact de la singura prezentare a acestora la Muzeul Național de Artă din România în 1968, în timpul regimului comunist.

Total
0
Shares
DESPRE VULNERABILITATAE

Lorenzo Quinn, valori și emoții în artă. Despre vulnerabilitate.

Afinitatea dintre Lorenzo și Haute Culture se bazează pe împărtășirea unor credințe fundamentale: așa cum Haute Culture este o publicație care crede în valori și principii, fiecare operă de artă semnată de Lorenzo Quinn este ilustrarea unei valori primordiale a lumii în care trăim.

Lasă un răspuns

You May Also Like