Search Day Night
Search

Inspirație prin artă și cultură

DSC 0366
Total
0
Shares

Dacă azi ar fi fost perioada nobililor care adună în casele lor lumea bună care modelează viitorul cultural și artistic al societății, Sandra Ecobescu ar fi fost cu siguranță o figură centrală a poveștii. Chiar dacă vremurile s-au schimbat, nevoia de modele și cunoaștere rămâne la fel de mare. În mai bine de 13 ani, Sandra Ecobescu a reușit să adune în jurul ei OAMENI care inspiră, deschid drumuri și aduc o formă de educație neregăsită în sistemul școlar clasic. Cadrul în care se întâmplă totul este Fundația Calea Victoriei, aflată acum într-o casă istorică pe Bld. Dacia 78.

”Am început împreună cu sora mea, Irina, cu care am pus pe hârtie primele idei despre fundație, ea punând și apartamentul ei de pe Calea Victoriei la bătaie -un apartament într-un bloc interbelic. Am pus pe hârtie niște domenii care ne plăceau. Adică ea scria Filosofie. Eu scriam Muzică. Scria Fotografie, eu scriam Istoria Artei. Direcția a fost una cultural-umanistă. Lucruri pe care le-am studiat mai puțin în școală sau să cărora le dădeam skip și pe care am fi vrut să le explorăm mai mult într-un mod organizat”, rememorează Sandra Ecobescu cum a început totul. 

Activitatea propriu-zisă a fundaţiei a început în ianuarie 2007, iar primul lector a fost Neagu Djuvara.

„Nu m-am gândit la a avea o orientare elitistă sau non-elitistă. Am căutat oameni valoroși care au lucruri de împărtășit și la care nu ajungi neapărat cu ușurință. Noi nu am gândit din perspectiva profesorului sau a artistului, ci din perspectiva publicului. Cred că ăsta a fost un lucru salvator și bun pentru că tot timpul am fost și suntem în contact cu publicul. Din perspectiva consumatorului de cultură, m-am gândit cu cine mi-ar plăcea să mă întâlnesc, de la cine vreau să învăț  altfel decât de la școală. Da, ne-am uitat către personaje din elita culturală, dar ne-am gândit cum să spargem niște bariere. Am căutat să aducem mai aproape aceste persoane și personaje foarte carismatice către noi toți”, explică Sandra Ecobescu modul în care au fost aleși lectorii fundației.

De exemplu, Georgeta Filitti susţine cursuri şi evenimente începând cu anul 2008, ca istoric dedicat în special poveştilor Bucureştiului de altă dată, dar şi familiilor boiereşti, instituţiilor de seamă şi clădirilor de patrimoniu, încă existente în capitală şi în împrejurimi. Adina Nanu a susţinut conferinţe despre istoria costumului, pălării și moda în La Belle Epoque. Alături de dirijorul Tiberiu Soare şi Symphactory Orchestra, Fundaţia Calea Victoriei a realizat numeroase proiecte muzicale şi concerte interactive. Monica Neațu explorează cum s-a construit imaginea feminină în arta europeană. Există chiar și un atelier de numerologie, unul ”human meets robots”, dar și unul de numerologie ținut de Florentina Vinica Barbu. Din luna martie, Andreea Neagu pregătește un curs de debate adresat adolescenţilor care doresc să-şi antreneze, pe de o parte, gândirea critică şi, pe de altă parte, capacitatea de a-şi susţine în faţa unui public ideile prin intermediul unui discurs clar şi convingător. Ca să oferim doar câteva direcții în care poate fi regăsită oferta fundației – online sau în sesiuni pe Dacia 78.

”Am ajuns la un soi de maturitate după 15 ani în care s-ar zice că avem o experiență destul de solidă în ceea ce facem,  știm ce putem să facem și ce avem de îmbunătățit. În afară de cursurile noastre pe care le continuăm și cele pe care abia acum le lansăm, dorim să începem o serie nouă de evenimente în care o va avea în centru pe doamna Georgeta Filitti. Știe istoria Bucureștilor mai bine decât știu eu ce am în geantă și are un un har de a putea face istoria pe înțelesul tuturor povestind ceva serios și apoi venind cu o anecdotă”, ne pregătește  Sandra Ecobescu pentru experiențele acestui an.

FOTO: Valentina Balașa Ario

Total
0
Shares
Maserati Grecale Folgore

Maserati Grecale Folgore: primul SUV electric al “Tridentului”

Legendarul brand de lux Maserati a prezentat la Salonul Auto de la Shanghai modelul Grecale Folgore, primul său…

Lasă un răspuns

You May Also Like