Search Day Night
Search

Cristina Voicu, fondatoarea Sweet Ela: „Pe noi ne diferențiază gustul”

1000x1000 px Sweetela Cristina
Total
0
Shares

Cristina Voicu este fondatoarea Sweet Ela, cofetăria care aduce la viață torturi creative, cu decorațiuni 3D și care păstrează gustul „de acasă”.

Cristina Voicu a pus bazele Sweet Ela cu gândul la bunica ei, Ela. Când povestește despre ea, se înseninează și își amintește momentele în care bunica se întorcea din călătoriile ei cu vederi și reviste, pe care i le așeza în brațe.

700x620

Chiar dacă bunica Ela nu prea mânca deserturi, fiindcă avea diabet și ținea și mult la siluetă, ea a fost cea care a îndrumat-o pe Cristina către tainele cofetăriei, învățând-o tot felul de rețete dulci.

Bunica mi-a oferit acces total la bucătărie, pe când aveam vreo șapte ani. Mi-a oferit toată libertatea să mă joc, să experimentez, chiar dacă știa că voi face dezastru.

Tortul Mario Bros

Cristina a fost mereu o împătimită a dulciurilor, dar în 2009 ceva s-a schimbat. Atunci se afla în concediu maternal cu fiica ei, iar băiatul cel mare era un fan înfocat al jocului Mario Bros. Voia tot ce se poate cu Mario, de la pijamale până la jucării.

Atunci, Cristina a căutat ore în șir pe net tot felul de produse pentru a-i putea îndeplini dorința, dar nu a găsit nimic altceva decât niște torturi interesante.

adv

Fiindcă se apropia și ziua lui de naștere, s-a gândit că acesta ar fi fost cel mai drăguț cadou: un tort Mario Bros. A cumpărat toate ingredientele de care avea nevoie și, în taină, s-a apucat de treabă. A făcut singură și propria pastă de zahăr, pentru că era foarte greu de găsit în acea perioadă.

Primul tort 3D l-a realizat într-o săptămână, două zile lucrând doar la figurina cu Mario. În fiecare zi, după ce mai adăuga elemente la tort, îl punea în frigider, acoperit cu hârtie de copt, ca să nu fie descoperit de copil.

Când fiul meu a văzut tortul, a plâns. Chiar ieșise bine și am început să primesc „comenzi” de la rude și prieteni.

O idee de business

La finalul anului 2009, Cristina a luat decizia să nu se mai întoarcă la meseria de economist ci să o ia pe calea antreprenoriatului. A împrumutat o sumă de bani ca prim pas, a angajat o fată care să o ajute și a pus bazele unui site.

Astfel, în ianuarie 2010 lua naștere, oficial, Sweet Ela, cofetăria cu torturi 3D care păstrează gustul rețetelor clasice românești, realizate în casă, „moștenite” de Cristina de la bunica și mama ei.

Astăzi avem multe cofetării în România, dar cred că pe noi ne diferențiază gustul. Nu optăm pentru deserturile cu mousse-uri de ciocolată sau cremele italienești. Am ales mereu materia primă clasică și de calitate.

Tot fiul ei a inspirat-o să nu folosească în laborator conservați și coloranți alimentari. Atât băiatul, cât și restul membrilor familiei, inclusiv Cristina, au tot felul de alergii, inclusiv la conservanți și coloranți.

1100x1400 px QueenPavlova

Pornind de la această premisă, a reușit să producă niște produse finale cât mai curate, având zahărul ca principal conservant. Cristina crede că este suficient.

Dulciurile Sweet Ela au un termen de valabilitate mai mic, tocmai din acest motiv.

Un alt aspect care diferențiază cofetăria Cristinei Voicu este decorul torturilor. Pentru ei este esențial să țină cont de dorințele clienților, dar în unele cazuri le oferă și consultanță.

În cofetărie, la fel ca în cazul bucătăriei, putem vorbi de artă. Așa cum amuse-bouche-urile mici au puterea să îți încânte papilele gustative cu o explozie de arome, în cazul deserturilor aromele și ingredientele trebuie să fuzioneze pentru a simți un gust desăvârșit.

Bucuria de a mânca dulciuri în fiecare zi

Chiar dacă în laboratorul Sweet Ela se nasc torturi complicate și impunătoare, când vine vorba de gustul personal, Cristina alege mereu torturile mai mici, mai delicate, mai puțin încărcate cu ornamente.

În funcție de locul în care își petrece ziua, gustă tot felul de deserturi. Când stă în partea de laborator, este înnebunită de mirosul de blat copt, din care mai ciugulește de fiecare dată câte puțin.

Atunci când își petrece ziua în zona în care torturile sunt decorate, Cristina se înfruptă din macarons și din salamul de biscuiți care, deși respectă rețeta de bază, are un gust diferit.

Nu mi-a plăcut niciodată salamul de biscuiți cu rahat, așa că în salamul de biscuiți Sweet Ela alegem să punem ingrediente mai interesante, precum vișinele dintr-o vișinată, coajă de portocală confiată și mai multă nucă.

În 2024, chiar dacă Sweet Ela se confruntă cu aceleași provocări ca toate afacerile din HoReCa, anume cu creșterea TVA-ului și inflației, Cristina lucrează la un magazin online, care va fi lansat în scurt timp. Clienții vor descoperi o gamă nouă de produse și multe alte surprize.

Total
0
Shares
Trofee Gopo 2024

Premiile Gopo 2024: Peste 100 de producții în cursa pentru nominalizări

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești…

Lasă un răspuns

You May Also Like