Search Day Night
Search

Clubul Basarabencelor din România: solidaritate feminină în jurul vinului moldovenesc

FB IMG 1692974702353
Total
0
Shares

Svetlana Matvievici este consultant imobiliar și blogger, iar una dintre pasiunile ei este să „VINspire” oamenii, prin vocația de sommelier. De curând, și-a propus să unească într-un club femeile din Republica Moldova stabilite în România.

Svetlana s-a născut în Orhei, un oraș din centrul Republicii Moldova despre care vorbește cu mândrie pe blogul său. A intrat în câmpul muncii ca jurnalist, iar încă din liceu a început să facă voluntariat la diferite ONG-uri. 

În 2014, aflându-se în concediul de maternitate și fiind limitată cu activitatea fizică, a pus bazele blogului de travel și lifestyle orheianca.eu, din dorința de a aduce mai multe mesaje pozitive în mediul online.

Misiunea ei a fost și este să scrie despre locuri frumoase și oameni cu povești deosebite, dar și despre evenimente și vinuri bune. A demarat proiecte precum „Descoperă Moldova – Drumul Vinului 2015”, care încurajează tinerii să viziteze Basarabia, „Facem un bine”, prin care ajută familiile social-vulnerabile sau „Consumați vin de calitate, în cantități moderate”, care are misiunea de a promova cultura vinului și a consumului de vin de calitate, de a susține vinificatorii autohtoni și nu în ultimul rând, de a încuraja consumul moderat de vin.

FB IMG 1692974760958

Orheianca.eu a fost cel mai premiat blog din Republica Moldova, cu premii din partea Asociației Jurnaliștilor de Turism din România, Webstock Awards, Etravel Awards, Gala Turismului din Moldova, Consiliul Raional Orhei, Fondul pentru Tineri Orhei etc.

În anul în care a pus bazele site-ului, Svetlana a fost invitată la „Drumul Vinului”, un eveniment dedicat bloggerilor și jurnaliștilor din Moldova, unde a vizitat 12 crame timp de o săptămână.

M-am molipsit de pasiunea cu care ne povesteau vinificatorii despre vinurilor lor.

 Au urmat alte evenimente dedicate vinului, până când Svetlana a luat decizia să se înscrie la Universitatea Tehnică din Moldova, unde a făcut un curs aprofundat de Sommelier.

 Una din persoanele care a crezut în ea în acea perioadă a fost Diana Lazăr, pe atunci director executiv U.S. Agency for International Development (USAID). Ea a fost cea care i-a aprobat prima inițiativă, anume proiectul #DescoperaMoldova, prin care și-a propus să promoveze turismul viticol din Moldova, organizând evenimente pentru bloggeri, fotografi și instagrameri din România.

A organizat trei mari infotripuri naționale, la care au participat peste 100 de persoane, s-au făcut mii de poze și s-au scris zeci de articole. Proiectul a fost și premiat la Webstock și Etravel Awards din România.

Screenshot 20230825 174320 Facebook

Schimbarea, una dintre puținele constante din viața Svetlanei

Svetlana spune că s-a născut într-un loc magic, pe malul răului, lângă Codrii Orheiului, la doar 18 km de Orheiul Vechi, cel mai pitoresc loc din Moldova.

Mereu a avut o fire curioasă, iar după ce a descoperit Republica Moldova în lung și în lat, povestind pe blog experiențele trăite, a venit și întrebarea: Cum e oare peste Prut?

În 2015, a fost invitată în calitate de blogger în cadrul #EnjoyBucharest, primul infotrip de promovare a Bucureștiului ca destinație turistică, cu participarea bloggerilor internaționali.

Își amintește că, într-una din dimineți, a ieșit pe balconul hotelului, la etajul 16, și a trăit un sentiment de libertate inconfundabil.

 Atunci mi-am zis că într-o bună zi acest oraș îmi va deveni „acasă”.

 În 2018, s-a mutat în capitala României cu fiica ei, Lia-Anastasia. A durat până și-a găsit un spațiu, până s-a integrat printre români, până s-a acomodat cu stilul de viață. În acea perioadă a trecut și depresia emigrantului, dar apoi totul s-a așezat în favoarea ei.

 Ca sommelier, atât în Republica Moldova cât și în România, Svetlana face legătura între vinificator și consumator și, de asemenea, promovează cultura vinului.

 Îmi place să deschid o sticlă cu vin și s-o povestesc cu oamenii care vor să cunoască și ce e dincolo de etichetă, care e povestea vinului, care sunt „secretele” cramei.

 Lumea vinului este într-o continuă schimbare, de aceea este important să fie la curent cu toate noutățile. Svetlana citește constant literatură de profil, merge la evenimente private, participă la concursuri de vin, la târguri și festivaluri de specialitate.

Pentru persoanele care doresc să meargă la sigur cu niște sortimente, iată câteva dintre vinurile ei preferate: Prosecco de la IM Winery, Taraboste roșu de la Chateau Vartely, Chardonnay de la Chateau Cristi, Barbaro de la Fautor și Cuvée Rouge de la Enoteria Platon. Toate sunt vinuri de la cramele din Republica Moldova.

Iar dacă ar fi să numească și câteva din România, acestea ar fi: Cuvée de la Pandora, Cabernet Franc de la Domeniile Drăgași, Fetească Neagră de la Castel Vladoianu (Cotnari), Zghihară de la Avereşti și lista, bineînțeles, nu se oprește aici.

Un club pentru femeile care pun lucrurile în mișcare

Clubul Basarabencelor din România a fost fondat în decembrie 2022 de către Svetlana Matvievici, Rusanda Davideanu și Nadia Darie. Trei femei diferite care au în comun dorul de casă și dorința de implicare. 

FB IMG 1692975414600

Misiunea Clubului Basarabencelor din România este să creeze conexiuni între femeile din comunitate, sa le susțină în integrarea lor în societatea românească și să promoveze valorile femininității și solidaritatea.

În numai opt luni de la fondare, în Clubul Basarabencelor sunt peste 200 de femei din diferite sfere de activitate, de la antreprenoare care au peste 30 de ani de când trăiesc în București până la studente care abia s-au stabilit de câteva luni.

Clubul se mândrește și cu artistele originare din Republica Moldova: Natalia Brabu, Katy Rain, Iana Novak, Ana Cebotari, Ginia, Evelina Negru, Zina Zen, Tania Popa, Maria Stepovenco și multe altele. De asemenea, printre ele se numără și Ministrul Consilier al Ambasadei Republicii Moldova în România, Mihaela Manoli, alături de echipa sa, dar și multe alte femei de succes, dar mai puțin cunoscute. 

În cadrul clubului, Svetlana, Rusanda și Nadia organizează trei tipuri de evenimente.

FB IMG 1692975276597

 Primul este #CBRGrowth, o întâlnire la care fetele învață lucruri noi de la colegele din club care vor să împărtășească din experiența lor. Al doilea este #CBRConnect, un tip de eveniment de networking, unde se pune accent pe povestea fiecăreia, pe problemele sau provocările ei și pe soluții. Cel de-al treilea, #GalaCBR, este un eveniment care are loc de două ori pe an și premiază cele mai active femei din comunitate.

 Majoritatea evenimentelor sunt dedicate doar basarabencelor, dar există și evenimentele CBR & Friends, unde vin și oameni din afara clubului.

Pe viitor, scopul lor este să atragă noi membri în Clubul Basarabencelor din România, atât din București, cât și din afară și să ofere femeilor de peste Prut un spațiu în care să găsească sprijin real.

Total
0
Shares
foto 01 Stefan Diaconu

Ștefan Diaconu: „Muzica lui Enescu este o adevărată carte de vizită pentru România”

Pe 3 septembrie 2023 va cânta Dixtuorul lui George Enescu, alături de V Coloris & friends la  Sala…

Lasă un răspuns

You May Also Like