Search Day Night
Search

Cea mai mare pepită de chihlimbar din lume, expusă la București

cel mai mare rumanit din lume
Total
0
Shares

Exponate valoroase din peste 20 de muzee și colecții din România sunt reunite, până la finalul acestui an, în Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român. Între exponate se află cea mai mare pepită de chihlimbar de tip rumanit din lume, preluată din patrimoniul Muzeului Județean Buzău.

Pepita de ambră, care provine de la Colți, cântărește aproape 3,5 kilograme și are o vechime cuprinsă între 40 şi 70 de milioane de ani. Era folosită ca opritor de ușă de către o bătrână din comuna Colți, care nicio clipă nu a realizat cât de valoros este bolovanul maroniu.

Comuna Colţi, cea mai bogată sursă de chihlimbar

Comuna Colţi și împrejurimile constituie „patria chihlimbarului” iar principala atracție a zonei este Muzeul Chihlimbarului, unic în România. Găzduieşte o impresionantă colecţie de rumanit. Datorită particularităţilor sale aparte, chihlimbarul românesc a fost denumit de către geologul Oscar Helm „rumanit“, pentru a-l diferenţia de alte tipuri.

Cel mai cunoscut domeniu în care este folosit chihlimabarul este cel al bijuteriilor. Din această răşină se confecţionează medalioane, brăţări, mărgele, inele dar şi obiecte decorative. Pe vremea când era extras industrial din mina de la Colţi, bucăţile de chihlimbar erau prelucrate şi de către deţinuţii de la fosta închisoare din Buzău.

Locuitorii din zona comunei Colţi consideră că bucăţile de chihlimbar pe care le găsesc prin munţii lor sunt purtătoare de noroc şi le păstrează în case.

Total
0
Shares
1 Tokaj

Cum arată noul hotel MGallery deschis într-o fostă carieră de andezit din Ungaria

MGallery Hotel Collection, unul dintre brandurile emblematice de lux ale Accor a deschis o nouă proprietate în Ungaria:…

Lasă un răspuns

You May Also Like